torsdag den 27. juni 2013

24.invasion: OPERATION: Sculpture by the sea

20.juni 2009

Århus er vært for den første Sculpture by the Sea udstilling uden for Australien. Udstillingen er et Gigantisk friluftsgalleri langs Århusbugten, der har sin oprindelse på Bondi Beach ved Sydney. Udstillingen er Produceret af bl.a. ARoS - Aarhus Kunstmuseum og under protektion af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary, der oprindeligt fik ideen til at flytte ”Sculpture by the sea” til Århus.

Ved åbningen, forestået af bl.a. Kronprins Frederik, var en pink middelalder soldat (Kongehuset er som bekendt meget gammelt) udsendt som hemmelig observatør for Århus ARTillery. Soldaten konstaterede hurtigt, at en uautoriseret skulptur forekom i udstillingen - en skulptur, som kuratorpanelet ikke havde godkendt. Skulpturen var ikke fremstillet af en autoriseret kunstner, men af HKH Prins Henrik af Danmark, som var inviteret af direktøren for AROS Jens Erik Sørensen udenom det officielle kuratorpanel. 

ARTillery-general og cand.umag.Art. Scarlett Pinkgomery tog straks konsekvensen af observation og sendte en delegation af soldater ud for at finde det rette sted for endnu et uautoriseret værk. 

General K.K.Pearlharbour bidrog herefter på ”Sculpture by the sea” i Århus med et uautoriseret hærværk kurateret af cand.umag Scarlett Pinkgomery - en skulptur for fred i verden. 

Desværre foretrak de udstillingsansvarlige sikkerhedsvagter prinsens Kunst-Værk frem for Generalen Pearl Harbours Hær-Værk, der blev fjernet efter kort tid. 

Aarhus Stiftstidende: 
Hærværk og Happening
Den 21.juni 2009 

Aarhus Stiftstidende følgende: “Trods hundevagternes intense overvågning af de 60 skulpturer ved Århus-bugten, er det alligevel søndag aften eller natten til mandag lykkedes en eller flere gerningsmænd, at udøve hærværk mod et af værkerne”.
Hærværket blev udført på et værk af Fos med titlen »Racisme er naturligt - Demokrati er kunstigt«. Ifølge  avisen betragter arrangørerne den enlige episode som »drengestreger«. Endvidere skrives det, at den overvældende succes med kyst-kunsten også er ramt af en »uskyldig« happening.

Herefter siges det at: “de kreative spøgefugle har placeret en kantklipper, som var spraymalet lyserød, på stranden. På sort karton placeret i et cd-cover havde bagmændende skrevet tallet 18. Og her senest fandt vagterne på stranden en 1,90 meter høj soldat skåret ud i krydsfiner omgivet af en række små legetøjssoldater - alt i samme lyserøde farve”.

»Indtil videre har vi beslaglagt »værkerne«, som er meget harmløse. Men vi holder selvfølgelig øje med, om happeningen udvikler sig«, siger Morten Ramsgaard Jensen.

Herefter skriver Aarhus Stiftstidende: Arrangørerne behøver ikke lede længe efter ophavsmændene. De afslører nemlig gladeligt sig selv på nettet under navnet Aarhus ARTillery, hvor de har lagt fotos af deres aktioner mod især prins Henriks »Torso«-skulptur ud.

Avisen slutter af med følgende: Flere kunstnere protesterede ved udstillingens åbning imod, at pris Henrik deltager på et wildcart og altså ikke har skullet censureres, som de øvrige deltagende kunstnere. 

Svar på tiltale:
24.juni 2009
Af Pink Army Århus ARTillery 

Hærværk og happening- en dejlig overskrift der virkelig får mikset forskellige hændelser omkring Sculpture by the Sea udstillingen godt og grundigt sammen.

Pink Army Århus ARTillery vil gerne påtage sig ansvaret for invasionen af de lyserøde legetøjssoldater og krydsfiner soldaten ... alt det andet kender vi ikke noget til. Hvis man vil læse VORES version så anbefaler vi myspace bloggen der kan findes på: http://www.myspace.com/aarhusartillery .

Vi vil desuden vedkende os at vores aktion både er et "hærværk" i betydningen et værk begået af en hær (PINK ARMY) og en (uskyldig) "happening" på den knap så uskyldige baggrund, at Danmark nu har været i krig i Afganistan i længre tid end den tyske besættelse af Danmark under 2.verdenskrig varede.

Når ex-soldaterkammeratern Jens Erik Sørensen og kommandørkaptajnen + dobbelt oberstløjtnanten kronprins Frederik så inviterer generalen og admiralen prinsgemalen til at udstille på Sculpture by the Sea udenom kuratorerne, så må det ikke undre, hvis andre kunstnere og selvudnævnte generaler også føler sig kaldt til at bidrage til festen og måske ligefrem finder et guldkorn?

At den efterfølgende "censur" af værket indebærer privat "beslaglæggelse" og (måske) ulovlig omgang med hittegods behøver så jo ikke at ophidse en journalist, der arbejder hos en avis, der uden videre "låner" billeder fra internettet og publicerer dem under eget copyright. 

(Sidstnævnte blev efterfølgende rettet af avisen efter denne kommentar)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar