onsdag den 26. juni 2013

OPERATION Grønland

Reportage fra Sergent Hansen, Hansen og Hansen (sergenter fra den store danske Hansen-klan)

Pink Army Aarhus ARTtillery beskytter de indfødte folks anliggender. 

12. - 16. februar 2008 blev tre sergenter udstationeret af Pink Army til Kangerlussuaq / Søndre Strømfjord i Grønland for at beskytte landet og dets befolkning. De fredelige Inuitter har i tidens løb været genstand for eksterne forhandlinger mellem Danmark og USA, hvilket har ført til amerikanske militærbaser i Grønland. Thule Air Base er den mest kendte. Sondrestrom Air Base er en anden. 

Som sædvanlig spurgte ingen den oprindelige befolkningen, hvilket har betydet, at inuitterne har været tvunget til at acceptere omstændighederne, og til at flytte om nødvendigt. Eksempelvis blev den oprindelige grønlandske befolkning tvangsflyttet fra det den gode fangstbygd Pituffik (Thule) og derfra sendt til dårligere fangstvilkår i Qaanaaq.

Fra 1941 til 1992 var Sondrestrom - som på grønlandsk hedder Kangerlussuaq - destination for den amerikanske militærbase Bluie West Eight, senere kaldet Sondrestrom Air Base (SAB). 

I 1960 blev Distant Early Warning Line, som omfattede DEW-radarstationerne DYE-2 og DYE-3 oprettet på indlandsisen. Dew Line ville sikre, at ingen fjendtlige fly kom fra Sovjetunionen under den kolde krig. I 1992 lukkede radarstationer på indlandsisen, og det amerikanske US air force forlod Sønderstrøm. Men de glemte at rydde op efter sig. 

I dag har Kangerlussuaq har omkring 500 indbyggere og Sondrestrom lufthavn er hovedfærdselsåren for international trafik. 


Som sidebemærkning er det værd at vide at da Danmark var besat af tyskerne i 1940’erne, var Grønland afskåret fra at få forsyninger fra Danmark, hvilket var et meget alvorligt problem, som ikke mange kender til.

Amerikansk fly forulykket i 1966

Ingen kommentarer:

Send en kommentar