tirsdag den 25. juni 2013

OPERATION Den Gamle By - en historisk betragtning

Af Cand.mag. Kult & Historie
K.K. Pearl Harbour

Bevæbnede mænd
Mænd på hest
Ufredse mænd
Dragedræbere

I de første tusind år af den danske historie levede næsten alle på landet. Der var kun få byer, der typisk opstod som handelspladser, der siden blev bygget befæstningsanlæg omkring for at beskytte mod fremmede hære og røvere. Indenfor murerne gjaldt der andre regler end udenfor. Det var kongen, der gav byerne deres privilegier og garanterede for sikkerheden, mod til gengæld at få skatter af handel og produktion.  

I sin syvende invasion tager Pink Army Århus ARTillery os en tur med i Den Gamle By - frilandsmuseet i centrum af Århus. Tilbage til de dage da krig var et håndværk. Soldaterne var bevæbnede med sværd, hellebarder og køller. Man skulle tæt på, hvis man ville dræbe med de våben. Man udsatte sig selv for stor fare, blev smurt ind i modstanderens blod og kunne se den døende i øjnene.

 Det var kun en meget lille procentdel af befolkningen, der var soldater. Omkring disse professionelle soldater opstod der myter og eventyr. En af de mere populære historier er om ridderen Skt. Georg/ Skt. Jørgen, der vinder prinsessen og det halve kongerige, fordi han i tapper kamp dræber en hadefulde drage.Siden er der sket en masse med krigshåndværket. Halvdelen af en mandeårgang indkaldes og lærer at være soldater. Den teknologiske udvikling gør, at man kan dræbe på stor afstand. Sværdet er blevet afløst af gevær, kanoner og raketter.
Hesten er blevet afløst af flyvemaskiner og tanks. 


Og dragen? Den er blevet afløst af nye myter om terrorister og religiøse fanatikere der truer os alle.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar