torsdag den 27. juni 2013

25. invasion: OPERATION Granatregn over Århus

4. juli 2009

Den 4. juli 1944 blev Århus ramt af den største eksplosion i byens historie. Under omlæsningen af granater og ammunition fra tog til skib til krigen i Norge gik noget galt og 100 tons eksploderede. Der døde ca. 40 mennesker; de fleste i umiddelbar nærhed, men også i næsten 1 kilometers afstand. Over 100 blev såret.

Besættelsesmuseet har i anledningen af 65 årsdagen sat standere op på 4 steder i midtbyen og på havnen. Og på selve museet har de åbnet en særudstilling om hændelsen. Pink Army Århus ARTillery har i den anledning invaderet de 4 standere, mindesmærket på Vestre Kirkegård, hvor de 12 ofre der ikke kunne identificeres blev begravet og selve stedet, hvor eksplosionen foregik. 

I den forbindelse (stedet var lidt svært at finde) var vi rundt på havnen og fandt forskellige eksempler på Street Art, der også fik en hilsen fra os.

Pink ARTillery er modstandere af enhver form for krig og våben og vil med denne invasion trække en linje fra eksplosionsulykken den 4. juli 1944 op til den igangværende danske krigsdeltagelse i Afghanistan.
Ingen kommentarer:

Send en kommentar