tirsdag den 25. juni 2013

OPERATION PINK DAISY - en kunsthistorisk betragtning

Af Cand.Umag.Art 
Sarlett Pinkgomery

Modifikationer eller hærværk

Når Pink Army sætter lyserøde soldater op på skulpturer for at slå et slag for verdensfreden, er det så kunst eller er det hærværk?

PINK ARMY er en international Street Art gruppe med et politisk budskab. Budskabet består kort beskrevet i, at al krig skal standse med det samme, at alle våben skal omsmeltes til legetøj og at krigsministeriet skal overgå til Kulturministeriet. Ved at sætte små lyserøde legetøjsoldater op overalt, manifesteres budskabet i fysisk forstand.

I nogle tilfælde er soldaterne blevet sat op på skulpturer, som for nyligt under 'OPERATION PINK DAISY', hvor parkskulpturer i Marselisborg slotspark blev dekoreret med små lyserøde soldater, med det formål at beskytte Hendes Majæstet Dronningen på hendes fødselsdag mod krig og ufred i en situation, hvor den folkevalgte regering er engageret i krigeriske handlinger langt fra Kongeriget. Et klart ironisk budskab, men er det kunst eller er det hærværk?

I tilfældet i Marselisborg slotspark, er der tale om skulpturer, der er givet Hendes Majestæt Dronning Margrethe i gave, og som derfor ikke er et produkt indkøbt til formålet på sammen måde, som når Asger Jorn i sin tid indkøbte malerier, som han omdannede ved at male på dem. Det er derfor mere nærliggende, at betegne PINK ARMY’s kunstinstallationen som hærværk.

Men hvad er et hærværk?

Hærværk var oprindeligt betegnelsen for en flok væbnede mænds eller en hær’s angreb på en mand og hans hus. Ordet kan opdeles i to stavelser nemlig hær og værk eller virke.  Hærværk er altså en hærs værk eller virke!


I tilfældet i Dronningens have, er der tale om et (kunst)værk udført af en hær – altså et hærværk. Men hærværket kan samtidig betegnes som en modifikation af et allerede eksisterende kunstværk, som nu har fået ny betydning. Da soldaterne kun var opsat med elefantsnot og ikke lim eller andet permanent materiale, kan værket betegnes som et ‘Modificeret hærværk’. PINK ARMY har dermed skrevet ny kunsthistorie.


       

Ingen kommentarer:

Send en kommentar