tirsdag den 25. juni 2013

OPERATION SHAKESPEARE - en kunsthistorisk betragtning

Af Cand.Umag.Art 
Sarlett Pinkgomery
Grimhedens æstetik

D.23. April 2008 udførte Pink Army Aarhus ARTillery en aktion kaldet OPERATION SHAKESPEARE. Den engelske forfatter William Shakespeare fødtes sandsynligvis 23. april 1564 og døde utvivlsomt d. 23. april 1616. I stykket Hamlet skriver han citatet 'Something is rotten in the state of Denmark', der siden er blevet brugt til at beskrive korruption og situationer, hvor noget er galt.

I OPERATION SHAKESPEARE kommer Pink Army Aarhus ARTillery med et udsagn om, at der stadigvæk er noget råddent i den danske stat, idet den danske regering har sendt soldater i krig under fjerne himmelstrøg lang væk fra den hyggelige andedam. For at udtrykke det afskyelige i Danmarks deltagelse i krigene i Iraq of Afgahnistan, og dermed støtten til Amerikansk korruption, har den lyserøde fredshær igen taget kunstneriske midler i brug. Nemlig Grimhedens Æstetik!
Grimhedens Æstetik er et kunstbegreb med et stærkt modsætningsfyldt spændingsforhold. Æstetik kommer af det græske ord Aesthẽtikós, der betyder sansende skønhed. Æstetik er derfor noget, der fremstår smukt og behageligt for sanserne. Ordet grim er synonymt med hæslig, fæl, styg, væmmelig, slem eller modbydelig og dermed den diametrale modsætning af skønhed.

I turistbrochurer fremstår Danmark som et lille idyllisk land med svaner, røde postbude, kongefamilien i guldkaret og sejlskibe på bølgen blå. Men under overfladen ulmer svinehunden: racismen, volden og international krigsdeltagelse. De smukke rammer huser vederstyggelighed og modbydelighed, mener ARTelleriet i Århus.


Med fotos præsenteret i udstillingsrummet på Myspace viser Pink Army Aarhus ARTillery de små lyserøde legetøjssoldater i kamp mod råddenskaben i den danske stat. Det er kvalmende billeder, fordi vi opfatter lort, råddent kød og larver som ækelt, og alligevel er det smukt fordi farverne harmonerer og hidkalder minder om barndommens uskyldige lege, men ikke mindst fordi budskabet er fred.

Eksempler på Grimhedens Æstetik i Kunsthistorien
Michael Kvium (Født 1955 i Horsens) provokerer beskueren af sine malerier ved at fremstille groteske menneskeskikkelser og skikkelser i tabubelagte situationer, der overskrider vores forestillinger om normalitet. Maleriets deforme indhold står i skarp kontrast til Kviums traditionsbundne malerteknik, der blandt andet har sit udspring i 1600-tallets barokmaleri. Det glamourøse maleri, der danner rammen om det absurde indhold er afgørende for Kviums Grimhedens Æstetik.

Den amerikanske fotograf Andres Serrano (født I Honduras, 1950) er blandt andet kendt for en serie billeder af lig fra et lighus I New York. Serranos fotografiske færdighed, komposition og iscenesættelse udviser en stor æstetisk præcision og skønhed, der står i et stærkt modsætningsforhold til det tabubelagte indhold. Netop den æstetiske vinkling indfanger dødsøjeblikket og smerten med forøget kraft.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar