søndag den 30. juni 2013

44. Invasion: Operation ”Murværk og den kolde krig”

19. februar 2011 

Aarhus ARTillery drog på gaden i bidende kulde for at revolutionere kunsten og nogle mure i det Århusianske Lille Berlin i Mejlgade. Nutidens Berlin er kendt som graffitiens og gadekunstens eldorado, og da Mejlgade ligeledes er pænt dekoreret, har området efterhånden fået tilnavnet Lille Berlin. 

En af de største ”kunst-, graffiti-, street-art mure” nogensinde, har uden tvivl været Berlinermuren. Det vil sige: både og! Muren, der siden 2. verdenskrig var det mest markante symbol på Den Kolde Krig mellem det kapitalistiske Vesten og det kommunistiske Øst Europa, havde to sider. På end ene side af muren i Vestberlin levede blandt andre 50’ernes, 60’ernes, 70’ernes og 80’ernes frisindede ungdomsoprører og hippier og senere hip-hopperne og punkerne, der gennem årene tog muren i brug som kunst- og protestlærred. Men på den anden side stod østtyske soldater vagt og skød de østtyskere borgere, der forsøgte at flygte over muren - væk fra undertrykkelse og fattigdom.

Murens fald er den almene betegnelse for kommunismens sammenbrud i Østeuropa og Sovjetunionen med udgangspunkt i begivenhederne i Berlin d. 9. november 1989, hvor massive mængder af Østberlinere strømmede til de skarpt bevogtede overgangssteder ved muren og fossede ind til Vestberlin på baggrund af en officiel, men umiddelbart forfejlet deklaration om fri udrejsetilladelse omgående.

Med murens fald og Sovjetunionens sammenbrud afsluttedes den kolde krig.

Selv om Berlinerne på egen hånd havde nedbrudt dele af muren og solgt stykkerne som souvenir, fandt den egentlige, fysiske nedbrydning af muren dog først officielt sted om aftenen d. 19. februar 1990 ved Potsdamer Platz i det centrale Berlin. 

På 21 års dagen for den - efter sigende – officielle nedrivning af berlinermuren revolutionerede Aarhus ARTillery sin egen kunst og malede for første gang på en af murene i det aarhusianske ”Lille Berlin” i Frontløbernes gård.

End All War - også den kolde krig mellem gadens kunstnere: Graffiti og tags versus street art, afpisning af territorier og rettigheder til brug af vægge eller mangel på samme. Artelleriets kunst blev gennemført med respekt for beboernes (Frontløberne og Restaurant Svineriet) ønsker. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar